dinsdag 4 januari 2011

Samengestelde specerijen

Let op, de samenstelling van deze specerijen kunnen per leverancier wisselen. De samenstelling is vaak gebonden aan landen of streken. Enkele ingrediƫnten komen vaak overeen.

Braad en grill kruiden
Paprikapoeder, nootmuskaat en zout. Soms ook zonder zout.
Doel: vlees en gevogelte een mooi bruin kleurtje te geven. Geeft ook smaak aan product.

Cajunkruiden
Pittig mengsel. Smeltkroes van culturen zoals Frans, Spaans, Duits, Creools en India.
Veel gebruikt in vissoepen, rijstgerechten en visschotels.

Gyroskruiden
Veel in Zuid-Europese keuken.
Knoflook, ui en zout.
Roerbakgerechten met vlees, stoofschotels met lamslvees, kip, vis, gehakt.
Wordt tijdens bereiding op gerecht gestrooid.

Koek- en speculaaskruiden
Mengsel van o.a. kaneel, kruidnagel, kardemon, gemberwortel, nootmuskaat en witte peper.
Gebruikt bij koek, speculaas en gebak.
Door het deeg mengen.

Nasi- of bamikruiden
Bestaat uit o.a. koriander, laos, djinten, koenjit, kerrie, paprika, sojasaus, knoflookpoeder, gedroogde groenten als bladselderij, ui, wortel, en prei.
Deze mix moet eerst geweekt worden in kokend water. Daarna kan hij worden meegebakken.

Shoarmakruiden
Kruidenmix bestaande uit o.a. korianderzaad, komijn, paprikapoeder, kurkuma, kaneel, uipoeder, knoflookpoeder en zout.
Gebruikt bij lams of varkensshoarma. Kan ook gebruikt worden in roerbakgerechten, en over gebakken aardappels.
Wordt op het gerecht gestooid tijdens de bereiding.

Tacokruiden
Mexicaanse kruidenmix van o.a. komijn, korianderzaad, paprikapoeder, ui- en knoflookpoeder, peper, zout.
Wordt gebruikt bij taco's en tortilla's.
Wordt op gerecht gestooid tijdens bereiding of meegestoofd.

Vijfkruidenpoeder
Speciaal mengsel van kaneel, kruidnagel, steranijs, szechuanpeper en venkelzaad.
Wordt veel in de aziatische keuken gebruikt om te marineren en gerechten op smaak te brengen.
Pittig mengsel, dus met mate gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten