Basilicum (koningskruid)

Laurierachtige smaak
Soepen, salades, sauzen, pasta, groenten, vis, lamsvlees
Citroenbasilicum, lastig vers te krijgen
Rode basilicum, iets sterkere smaak
kleinbladige basilicum, sterke zoete geur (griekse gerechten)
Bieslook

ui/prei smaak
Salades, soepen, sauzen, aardappelgerechten
Mag niet meekoken. Gedroogd heeft het bijna geen smaak.
Bonenkruid

Ietwat pikant
Maakt zware gerechten beter verteerbaar, zoals tuinboon, erwten, peulgerechten. Kan op zichzelf gebruikt worden als smaakmaker.
Vette vis, varkensvlees, groentesalades in kleine hoeveelheden.
Moet meekoken om volle smaak en geur af te geven.
Borage of komkommerkruid

Smaakt naar komkommer
Fruitsalades, groentegerechten als kool en bonen.
Mag kort meekoken, of rauw verwerken.
Dille

Anijsachtig
Blad: Sauzen, salades, of garnering.
Zaad: Vis, kaas, ei.
Dragon

Anijsachtig
Erg geschikt in salades.
Kip, vis
Jeneverbes
Wildgerechten, zuurkool, andere groenten.
Kappertjes

Garnering, sauzen, salades.
Franse zijn fijnst van kwaliteit.
Voor gebruik de pot licht schudden. Vallen ze uiteen dan niet gebruiken.
Kervel

Soepen, sauzen, salades.
Mag niet meegekookt worden.
Knoflook

1 teen knoflook = 1/4 theelepel poeder.
oa in rijstschotels
Koriander

Zaad heeft zoete smaak.
Wortel wordt veel in currypasta gebruikt.
Fijngehakte blaadjes oa in salades.
Gedroogde koriander heet Ketoembar en heeft een sterke smaak.
Laurier

Vlees, vis, gevogelte, soepen en sauzen.
Bladeren moeten buigzaam zijn. Indien bros, dan weinig geurstoffen.
Lavas

(maggieplant)
Zeer aromatisch, gebruik in kleine hoeveelheden.
Soepen, sauzen, vleesgerechten.
Niet laten meekoken.
Majoraan

In pikante gerechten.
Jonge rauwe blaadjes in salades, pastagerechten, visschotels en eiergerechten. Ook als garnering.
Wilde majoraan is basilicum.
Munt

Sterk mentholachtig.
Er zijn verschillende soorten, zoals citroenmunt, kruizemunt en pepermunt.
Verse groene blaadjes kunnen gebruikt worden voor worteltjes, nieuwe aardappelen, lamsvlees en vruchtendesserts.
Wordt ook gebruikt om thee van te zetten.
Peterselie

Krulpeterselie: Weining vocht. Wordt vaak gebruikt als garnering.
Bladpeterselie: Meer smaak. Wordt gebruikt in salades, soepen, sauzen, vis, vlees.
De steeltjes worden gebruikt om bouillon van te trekken.
Mag niet gekookt worden.
Rozemarijn

Groente en vlees.
Salie






Lams, varkens, kalfsvlees, gevogelte, salades.
Mag meestoven.
Gedroogd sterker dan vers.
Selderij

Zeer bitter van smaak.
Salades, sauzen en soepen.
Het kruid selderij is niet hetzelfde als het groen van de knolselderij!
Tijm

Sterke smaak, met mate gebruiken.
Soepen, sauzen, rijst en pasta's.
Tuinkers

Radijsachtige smaak.
Grillgerechten, salades, of bij brood met kaas.
Nooit verhitten, verliest zijn smaak.
Waterkers

Fris peperige sterke smaak.
Salades, vis, soepen, sauzen, of als garnering.
Zuring

Licht zure smaak.
Vis, kalf, ei, roomsauzen, soepen.
Jonge blaadjes kunnen rauw gegeten worden. Verwerk als spinazie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten