dinsdag 28 december 2010

Meest gebruikte kruiden

Basilicum (koningskruid)
Laurierachtige smaak
Soepen, salades, sauzen, pasta, groenten, vis, lamsvlees

Citroenbasilicum, lastig vers te krijgen
Rode basilicum, iets sterkere smaak
kleinbladige basilicum, sterke zoete geur (griekse gerechten)

Bieslook
ui/prei smaak
Salades, soepen, sauzen, aardappelgerechten

Mag niet meekoken. Gedroogd heeft het bijna geen smaak.

Bonenkruid
Ietwat pikant
Maakt zware gerechten beter verteerbaar, zoals tuinboon, erwten, peulgerechten. Kan op zichzelf gebruikt worden als smaakmaker.
Vette vis, varkensvlees, groentesalades in kleine hoeveelheden.

Moet meekoken om volle smaak en geur af te geven.

Borage of komkommerkruid
Smaakt naar komkommer
Fruitsalades, groentegerechten als kool en bonen.

Mag kort meekoken, of rauw verwerken.

Dille
Anijsachtig
Blad: Sauzen, salades, of garnering.
Zaad: Vis, kaas, ei.

Dragon
Anijsachtig
Erg geschikt in salades.
Kip, vis

Jeneverbes
Wildgerechten, zuurkool, andere groenten.

Kappertjes
Zuur van smaak.
Garnering, sauzen, salades.

Franse zijn fijnst van kwaliteit.
Voor gebruik de pot licht schudden. Vallen ze uiteen dan niet gebruiken.


Kervel
Doordringende anijsachtige geur.
Soepen, sauzen, salades.

Mag niet meegekookt worden.

Knoflook
Familie van ui.
1 teen knoflook = 1/4 theelepel poeder.

oa in rijstschotels

Koriander
Sterk riekend.
Zaad heeft zoete smaak.
Wortel wordt veel in currypasta gebruikt.
Fijngehakte blaadjes oa in salades.

Gedroogde koriander heet Ketoembar en heeft een sterke smaak.

Laurier
Vlees, vis, gevogelte, soepen en sauzen.

Bladeren moeten buigzaam zijn. Indien bros, dan weinig geurstoffen.

Lavas
(maggieplant)
Zeer aromatisch, gebruik in kleine hoeveelheden.
Soepen, sauzen, vleesgerechten.

Niet laten meekoken.

Majoraan
In pikante gerechten.
Jonge rauwe blaadjes in salades, pastagerechten, visschotels en eiergerechten. Ook als garnering.

Wilde majoraan is basilicum.

Munt
Sterk mentholachtig.
Er zijn verschillende soorten, zoals citroenmunt, kruizemunt en pepermunt.
Verse groene blaadjes kunnen gebruikt worden voor worteltjes, nieuwe aardappelen, lamsvlees en vruchtendesserts.
Wordt ook gebruikt om thee van te zetten.

Peterselie
Krulpeterselie: Weining vocht. Wordt vaak gebruikt als garnering.
Bladpeterselie: Meer smaak. Wordt gebruikt in salades, soepen, sauzen, vis, vlees.
De steeltjes worden gebruikt om bouillon van te trekken.

Mag niet gekookt worden.

Rozemarijn
Groente en vlees.







Salie
Lams, varkens, kalfsvlees, gevogelte, salades.
Mag meestoven.

Gedroogd sterker dan vers.






Selderij
Zeer bitter van smaak.
Salades, sauzen en soepen.

Het kruid selderij is niet hetzelfde als het groen van de knolselderij!

Tijm
Sterke smaak, met mate gebruiken.
Soepen, sauzen, rijst en pasta's.

Tuinkers
Radijsachtige smaak.
Grillgerechten, salades, of bij brood met kaas.

Nooit verhitten, verliest zijn smaak.

Waterkers
Fris peperige sterke smaak.
Salades, vis, soepen, sauzen, of als garnering.

Zuring
Licht zure smaak.
Vis, kalf, ei, roomsauzen, soepen.

Jonge blaadjes kunnen rauw gegeten worden. Verwerk als spinazie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten